.

Dieta w raku trzustki

Przy leczeniu raka trzustki dieta jest jednym z elementów, które powinny wspomagać terapię. Pozwala ona przede wszystkim na odciążenie narządu, który nie tylko choruje, ale również poddawany jest intensywnemu leczeniu, często dość agresywnemu w swojej formie. W związku z tym jednak, że stan chorych może się różnić, a co za tym idzie – różne są również metody leczenia – dieta przy raku trzustki powinna być układana w sposób indywidualny przez lekarza prowadzącego albo we współpracy z dietetykiem.

Ogólne zasady dotyczące żywienia osób chorych na raka trzustki są mniej więcej takie same. Posiłki powinny być dość skąpe, ale za to częstsze – nie należy silnie się najadać, bo zwiększa to obciążenie trzustki w procesie trawienia. Pokarmy powinny być bogate w błonnik, co ułatwia ich przyswajanie oraz wydalanie resztek. W związku z tym wskazane są owoce i warzywa w formie bez skórki, a także chude, białe mięsa, chude twarogi czy ciemne, czerstwe pieczywo. Produkty powinno przygotowywać się na parze albo poprzez gotowanie, unikając smażenia.

Jednocześnie istnieje cała grupa produktów niewskazanych przy leczeniu raka trzustki. Dieta osoby chorej nie powinna składać się z nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, które pochodzą ze zwierząt. Oznacza to konieczność wyeliminowania m.in. tłuszczu zwierzęcego, czerwonego mięsa czy śmietany. Ograniczyć należy spożycie słodyczy. Usunięcie alkoholu z diety wynika bardziej z niemożności spożywania go w połączeniu z lekami niż z wpływu na samą trzustkę. Niewskazane są również warzywa strączkowe, które mogą powodować wzdęcia i utrudniać trawienie.

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.